Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

'Regio in Transitie gaat voor meer digitaal zelfvertrouwen'

Digifiets

'We leven in een digitaal tijdperk met eindeloze online mogelijkheden. Maar niet iedereen is aan boord met deze razendsnelle digitale trein. De lokale besturen binnen onze regio bundelen de krachten, want samenwerken is de sleutel tot succes om deze missie te realiseren: meer digitaal zelfvertrouwen voor iedere inwoner van onze gemeenten.

Gelukkig hebben ze – dankzij de Vlaamse en federale overheid – niet enkel een plan, maar ook middelen om dit verhaal samen aan te pakken. Samen maken ze de digitale wereld toegankelijker voor iedere inwoner van onze regio. Met gecoördineerde inspanningen, betrokkenheid en kennis van de behoeften van onze inwoners, zorgen ze ervoor dat niemand achter blijft.

Meer digipunten in de ganse regio

“In deze opstartfase zijn de digipunten één maal per week geopend in elke gemeente. We hopen snel te kunnen uitbreiden naar meerdere openingsmomenten”

De digipunten openen hun deuren in de ganse regio (Beerse, Kasterlee, Lille, Oud-Turnhout, Turnhout, Vosselaar). Voor Kasterlee, Lille, Oud-Turnhout en Vosselaar betekent dit een compleet nieuw aanbod.  Beerse en Turnhout hadden reeds een digidak-werking die aansluit bij dit verhaal. Voor Beerse verhuist één van de bestaande digipunten naar Vlimmeren. Turnhout breidt zijn werking uit met een extra digipunt in armoedevereniging T’ANtWOORD. Zo streven ze naar een goede regionale spreiding.

Een digipunt is een plek waar elke inwoner kan binnen wandelen met een digitale vraag. In deze opstartfase zijn de digipunten één maal per week geopend in elke gemeente. In de loop van het najaar breiden deze uit naar meerdere openingsmomenten. Past de openingstijd van een digipunt in een ander gemeente jou beter? Dan ben je ook daar gratis en zonder afspraak welkom.

De uitbating en organisatie van de digipunten gebeurt door Blenders vzw, die met Digidak reeds heel wat expertise in huis heeft. Digipunt-aan-huis “Niet iedereen kan zich naar een digipunt verplaatsen, maar de digitale wereld sluipt elke huiskamer in.

Daar komen we aan tegemoet met het digipunt-aan-huis.”

Uit de bevraging kwam naar boven dat niet iedereen zich naar een digipunt kan verplaatsen. Maar de digitale wereld sluipt elke huiskamer binnen. Of soms is het niet vanzelfsprekend om met je printer of vaste computer naar een digipunt te gaan.

Ook aan deze nood komt de samenwerking tegemoet door het digipunt-aan-huis: wie minder mobiel is of zijn/haar toestel niet kan meebrengen, kan één uur gratis ondersteuning aan huis krijgen. Informeer gerust bij één van onze digipunten naar de voorwaarden. Voor dit aanbod is er een samenwerking met Beego. Zij zetten jobstudenten in die na een grondig gesprek en extra vorming op pad worden gestuurd binnen onze regio.

Het mobiel digipunt trekt rond in de 6 gemeenten

“Met het mobiel digipunt zetten we onze buurtgerichte werking verder en leren we bij over de digitale noden van zoveel mogelijk mensen.”

Daarnaast trekt het aanbod ook de wijken in, naar de mensen toe. Het mobiel digipunt sluit aan bij activiteiten of organisaties en reist rond in de 6 gemeenten. Zo voorzien we zeer flexibel digipunten waar er geen zijn, op zeer gevarieerde plekken. Bij een mobiel Digipunt kunnen passanten elke digitale vraag stellen, net zoals in een ‘gewoon’ digipunt. Zo bereiken we zoveel mogelijk mensen, die we anders missen.

Deze week bezocht het mobiel digipunt het gemeentehuis van Kasterlee. Binnenkort zijn ze te gast in Turnhout tijdens de Seniorenweek. De kalender wordt continu aangevuld. Binnen de regio trekt het team van Wonen en Energie naar wijken toe. Bovendien heeft Turnhout reeds jaren ervaring met Digidak, die aanwezig is in veel buurten. Met het mobiel digipunt zet de regio deze methodiek verder en leren ze bij over de digitale noden van zoveel mogelijk mensen.

Werk je voor een organisatie en wil je het mobiel digipunt wel eens ontvangen, laat het hen dan zeker weten.  Initiaties, workshops en opleidingen: voor ieder wat wils “In onze gemeente hebben we zeer positieve ervaringen met de lessen die dit najaar georganiseerd worden. Het is dan ook fijn om te zien dat het lesaanbod wordt uitgebreid in onze regio.”

De gemeenten hebben zeer positieve ervaringen met de lessen die reeds georganiseerd worden. Het is dan ook fijn dat het aanbod van workshops of laagdrempelige initiaties wordt uitgebreid in de regio.  Er is voor ieder wat wils. Kom je voor het eerst in contact met een computer of internet dan kies je voor een initiatie waar de nadruk minder op theorie ligt. Je krijgt dan veel oefenkansen in kleine groepjes.

Daarnaast is er een vormingsaanbod voor personen die al wat mee zijn in de digitale wereld en die nog willen bijleren. Op www.digi-portaal.be wordt het bestaande aanbod in kaart gebracht. De regio wil ook inspelen op noden met een nieuw aanbod.

Digitale outreachers

“Ik kreeg zelf al positieve reacties van burgers op onze outreacher. Het was fijn om te horen dat deze intensieve manier van werken loont en mensen geholpen worden.”

In deze gemeenten is ondertussen ook een team van digitale outreachers aan de slag. Kato, Bo, Jeroen en Ellen gaan actief op zoek naar mensen die geen aansluiting hebben met de digitale wereld en bovendien de nood niet voelen om daar verandering in te brengen. Ze gaan samen met deze mensen kijken hoe een minimale inspanning ervoor kan zorgen dat je meer digitaal zelfvertrouwen krijgt, dat je meer aansluiting vindt met je omgeving en je rechten verzekerd zijn.

Vrijwilligers

“Er zijn al heel wat mensen actief als digitale helper.  Als vrijwilliger, bijvoorbeeld in een digipunt, of als je je buur of moeder even op weg helpt.”

Er zijn al heel wat mensen actief zowel formeel (bijvoorbeeld als vrijwilliger in een digipunt of een dienstencentrum), als informeel (je buurman of moeder op weg helpen).  Voor de uitbating van de digipunten zoeken ze in alle gemeenten extra vrijwilligers. Lijkt het jou wel iets om jouw digitaal zelfvertrouwen over te brengen op anderen?

Je hoeft geen IT-knobbel te zijn. Als jij je plan kan trekken met een computer, dan is dat voldoende. Daarnaast kan je mensen warm ontvangen en geduldig iets uitleggen. Qua tijdsinvestering vragen we minimum één halve dag per week inzet. Je komt in een warm team terecht en je mag rekenen op vorming en een goeie ondersteuning van het vrijwilligersteam.

www.stadsregioturnhout.be/iedereendigitaalmee

Digifiets

Deel dit artikel